ARŞ’A YAPIŞAN ÂYET-İ KERÎMELER
- Hüsnü Yılmaz
- 25 Eyl 2021
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Eki 2021

(İBRETLE OKUNMALI )
Ebû Eyyûb-i Ensârî (Eyyûb Sultân) hazretleri ve Hazret-i Ali’ (radiyallâhu anhümâ)’dan rivâyet olunduğu üzere Resulullah Sallellâhu aleyhi vesellem efendimiz buyurmuştur ki :

‘a kadar bu âyet-i kerîmeler : Nâzil oldukları zaman, Allah Taâlâ ile aralarında hiçbir hicâb (perde) bulunmaksızın Allah’ın ARŞ’ına yapışarak :
“Yâ Rab! bizi yeryüzüne ve sana âsî olanlara indiriyorsun” dediler.
Allah Taâlâ da :
-Ahdim olsun sizi her namazın arkasında okuyan her hangi bir kimsenin,
-kusurlarına bakmayarak makamını her halde Cennet kılacağım,
-onu mukaddes huzurda iskân edeceğim
-her gün kendisine yetmiş kere nazar edeceğim ve
-yetmiş dileğini ihsan edeceğim ki, en azı mağfirettir. Ve
-onu her bir düşmandan ve hasetçinin şerrinden koruyacağım ve
-onlara mağfiret eyliyeceğim” buyurdu.
Resûlüllah’ın (S.A.V) SAÎD ibn-i CÜBEYR (radiyallahu anh) hazretlerinden rivâyet olunduğuna göre : Medîne etrafında üç yüz altmış put vardı, bu :

âyet-i kerîmesi nâzil olduğu zaman hepsi yerlere kapanıp secde ettiler, Ebussuûd, tefsîrinde der ki:
“Bir hadîs-i kudsî mealen şöyle:
“Ben Allâhu azîmüşşân, Hükümdarlar hükümdarıyım. HÜKÜMDARLARIN, kalpleri ve alınları benim elimdedir, kullar bana itâat ederlerse ben de onları kendilerine rahmet kılarım, ve eğer kullar bana isyân ederlerse ben de onları, kendilerine azâb kılarım. Şu halde hükümdârları k
ötülemekle meşgul olmayın ve lâkin bana tevbe ve mürâcaat eyleyin ki, onları size bükeyim, hizmet ettireyim”
Bu hadîs-i kudsî’nin mânası, Hz. peygamber aleyhisselam’ın :

“Siz nasıl olursanız, başınıza öyleleri idâreci olur” hadîs-i şerifinin manâsı ile aynıdır.
İşte, yüce Allah’ı böyle bilmeli, böyle tanımalı ve bu anlayışla ona bağlılık göstermeli ve sığınmalıdır. (Elmalılı tefsiri cilt 2 sh-338 sadeleştirilmiş baskı)
Bu âyet-i kerîmelerin fazîleti hakkında daha bir çok haberler vârid olmuştur. Yukarıda, özet olarak sözü edilen âyet-i kerîmelerin yüce meâlleri ve kur’ân-ı kerîmdeki sûre ismi ve âyet numaraları şöyledir :

M E Â L L E R İ :
(I) FÂTİHA Sûresinin meâli:
Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.. Hamd, âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahim ve kıyâmet gününün sâhibi bulunan Allah’a mahsûsudur. (Allahım!) Ancak sana kulluk (ve ibâdet) ederiz. Ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, nîmetlerine erdirdiğin kimselerin yoluna eriştir. Gadabe uğrayanların ve sapmışların yoluna düşürme Allâhım. (Âmîn)
(II) ÂYETÜL’KÜRSÎ’nin meâli :
Allah, kendisinden başka ilâh olmayan o Allah’dır. Gerçek hayat sâhibidir (ezelîdir-ebedîdir) Kayyum’dur (varlıkların her şeyine hâkim, her şey onunla kaaimdir). O’nu ne uyuklama basar; ne uyku! Göklerde ve yerde ne varsa hepsi onun tasarrufundadır. Onun izni olmaksızın huzurunda kim şefâat edebilir? (Varlıkların) önlerinde ve arkalarındaki (dünyâ ve âhiret) işlerini hakkıyla bilir. Onlarsa Allah’ın dilediği kadarından başka, O’nun ilminden hiçbir şey kavrayamazlar. (Yarattığı) Kürsüsü göklerle yeri kaplamıştır. (Kat kat) göklerle yeri muhâfaza edip korumak, O’na ağır gelmez. O çok âlî, çok yücedir.
(III) (18).Allah’dan başka ilâh bulunmadığına şâhid, bizzat ALLAH’dır. Bütün MELEKLER, Hak ve adâletten ayrılmayan İLİM SÂHİPLERİ de bu gerçeğe, Azîz ve Hakîm olan Allah’tan başka ilâh olmadığına şâhîd’lik etmişlerdir Ve :
(IV) (19.) Allah katında Hak Din, İSLÂM’dır” (Al-i İmran 18-19 Sh-51)
(V) (26) Yâ Muhammed! Deki: Ey mülkün sâhibi olan Allâhım! Dilediğine mülk verirsin, dilediğinden de mülkü çeker alırsın. Ve dilediğini azîz kılarsın, dilediğini zelîl edersin, hayır ve bereket yalnız senin elindedir, muhakkak ki sen her şey'e kaadirsin”
(VI) (27) “Geceyi gündüzün içine sokarsın, gündüzü gecenin içine sokarsın, ölüden diri çıkarırsın, diriden ölü çıkarırsın. Dilediğine de hesapsız rızık verirsin, (Allahım!)”
Meallerin tefsirlerden etraflıca okunması, önemle tavsiye olunur. Zira, Sâdece tercüme ile mânayı kavramak, herkes için mümkün değildir. Çünkü, tefsir ilmini bilmeyen, meâl’den çok şey anlayamaz. Bu sebeple sâdece ayet-i kerimelerin kısa meâllerini burada hatırlatıp, esasen onların, tefsirlerden genişçe incelenmesini tavsiye edeceğiz.
-son-
Commentaires